Bruk penger som motivasjon til å stumpe røyken

Røyking er et utbredt helseproblem som kan gjøre alvorlig skade på kroppen, men til tross for risikoadvarslene som følger med på røykpakkene, fortsetter mange å røyke slik de alltid har gjort. Noen prøver imidlertid å gå inn for å slutte. Noen av disse lykkes, mens andre faller tilbake igjen til gamle synder.

Så hvordan kan man egentlig klare å stumpe røyken for godt? Man skulle kanskje tro at en bedre helse og muligheten til å lengre og bedre liv er god nok grunn, men for mange er penger den ultimate motivasjonsfaktoren.

Røyking er veldig dyrt

Norge er et av verdens dyreste land generelt sett, og det gjelder spesielt for røykere. Røyk og tobakk er tillagt store skatter og avgifter som gjør at utsalgsprisen i butikkene blir svært høy, noe som merkes godt på lommeboka til de som røyker.

I følge DNBs utregninger koster det 45 136 kr hvis man røyker en 20-pakning med røyk hver eneste dag i løpet av ett år. Det er med andre ord en betydelig utgiftspost som får store innvirkninger på økonomien til den som røyker.

Det er derfor ikke rart at mange ønsker å bli fritt fra tobakk. Med så mye penger å spare hvis man klarer å slutte å røyke, er det mange som bruker dette som den ultimate motivasjonen for å klare å stumpe røyken for godt.

Apper kan hjelpe med motivasjonen

For å få hjelp og ekstra motivasjon til å slutte, velger man å laste ned egne apper som bidrar til å øke motivasjonen. I disse appene legger man inn hvor mye man vanligvis røyker per dag, og for hver dag som går uten røyk, kan du se hvor mye penger du har spart. Beløpet oppdateres i sanntid, noe som gjør det ekstra motiverende hvis man sjekker innom med jevne mellomrom.

Det å kunne spare flere titusener i løpet av året, kan gjøre at både det vanlige månedsbudsjettet blir mye mer romslig enn hva man har vært vant med tidligere. Hvis vi tar talleksempelet ovenfor på rundt 45 000 kr i året, blir det en månedlig besparelse på 3750 kr.

Et slikt beløp kan fint spares til investeringer, ferieturer eller til å kjøpe seg noe mer konstruktivt enn sigarettpakker. For 45 000 kr kan man må flere flotte ferieturer til utlandet hvert eneste år.

For de som røyker og synes de har det litt stramt økonomisk, er det å slutte å røyke den åpenbare løsningen. Det kan også bidra hvis man kutter ut røyken til fordel for noe annet som kan ta «suget» mange kjenner på. Noen velger derfor å gå fra røyk til snus, som både er billigere og ikke er ansett for å ha like store skadelige helseeffekter som røyken. Et annet alternativ er å gå over til nikotintyggis.

Helsegevinstene er selvsagt også uvurderlige, og man gjør kroppen en stor tjeneste ved å stumpe røyken. Samtidig kan man oppleve å få et bedre liv, der man igjen kan være med på flere friluftsaktiviteter og nyte livet utendørs uten å kjenne at «røykekondisjonen» setter en stopper for det.