Er det bedre å spare eller investere penger?

Når det kommer til å spare og investere penger, er det mange forskjellige meninger der ute. Noen mener at du alltid bør spare pengene dine, mens andre mener at investering er veien å gå. Så hva er det riktige alternativet for deg?

I dette blogginnlegget vil vi diskutere fordeler og ulemper med å spare og investere penger, slik at du kan ta en informert beslutning om hva som er best for din økonomiske fremtid! For det er faktisk et ganske viktig valg du står ovenfor her.

Spare penger

Å spare penger er en fin måte å sikre at du har penger satt av til uventede utgifter eller nødsituasjoner. Det er også en god måte å gradvis bygge opp sparepengene over tid, slik at du har en pute å falle tilbake på hvis du noen gang skulle trenge det. Renter i banken gjør at pengene vokser. Før du åpner en konto, så sammenlign bank og se dine muligheter.

Den største ulempen med å spare penger, er at det kan ta lang tid å akkumulere nok midler til å utgjøre en betydelig forskjell i din økonomiske situasjon. Rentene på sparekontoer er vanligvis så vidt høye nok til å slå inflasjonen. Dermed blir majoriteten av veksten på kontoen bare et resultat av dine innskudd.

Det finnes en rekke forskjellige steder hvor du kan spare penger, inkludert:

 • En sparekonto.
 • En brukskonto.
 • En pengemarkedskonto.
 • Et depositumsbevis (CD).
 • Et aksjefond.

Investere penger

Å investere penger har derimot potensialet til å øke formuen din mye raskere enn å spare alene. Investeringer kommer imidlertid med risiko, og det er alltid en mulighet for at du kan miste deler av eller hele den opprinnelige investeringen.

Før du tar noen avgjørelser om å spare eller investere penger, er det viktig å gjøre undersøkelser og forstå risikoene og fordelene forbundet med hvert alternativ. Det anbefales uansett aldri å legge alle eggene dine i én kurv. Selv om investeringer er flotte for økt vekst, kan det altså også slå ut helt feil.

Det finnes en rekke forskjellige steder hvor du kan investere pengene dine, inkludert:

 • Aksjer.
 • Obligasjoner.
 • Aksjefond.
 • Børshandlede fond (ETF-er).
 • Eiendom.
 • Råvarer.

Viktige forskjeller

Til å begynne med er den største og mest innflytelsesrike forskjellen mellom sparing og investering en risiko. Du sparer når du setter penger inn på en sparekonto som en pengemarkedskonto eller innskuddsbevis (CD). Det har liten risiko for tap av midler, men har også minimale gevinster. Når du sparer, er du vanligvis i stand til å trekke ut pengene når du trenger dem (eller etter en viss tid). Når du investerer, har du potensialet for bedre langsiktige gevinster eller belønninger, men også potensialet for tap.

Du risikerer mer ved å investere for en større avkastning, men det potensielle tapet ditt kan også være stort. Det er viktig å gå gjennom målene dine for å finne ut hvilket alternativ som er best for hver enkelt, sparing eller investering. Å velge feil kan koste deg mye penger i gebyrer eller tap av potensiell inntekt opptjent gjennom investering.

En annen forskjell er renter eller penger. Når vi investerer, vil vi at investeringene våre skal tjene oss penger, mens målet med å spare er å holde pengene våre trygge, og gi svært liten avkastning.

En CD er et populært spareverktøy. Dette verktøyet kan være relativt kortsiktig, alt fra noen få måneder til mange (sju eller flere) år. Mens du er på CD-en, er pengene dine trygge og vokser med en litt større rente enn på en vanlig sparekonto, men å få tilgang til dem før løpetiden til CD-en er over kan bety å betale gebyrer og straffer. Sørg for å finne den beste prisen på en CD ved å sammenligne alternativer fra en rekke institusjoner.3

Det er mulig å være en fantastisk investor, ha vekst i porteføljen og ha investeringseiendommer, men ikke klare å få endene til å møtes fordi du ikke forstår hvordan du sparer kortsiktige midler. Du kan spare penger hver måned, men på lang sikt vil disse sparepengene ikke betale seg i pensjonisttilværelsen og vil mest sannsynlig ikke betale for barnas høyskole, noe som gjør investering like viktig. Dette bør minne oss om hvor viktig begge deler er, spesielt når de gjøres sammen.

Spesielle hensyn

Generelt sett er kortsiktighet under syv år og langsiktighet over syv år, men når det kommer til sparing og investering, er disse tallene mer basert på spesifikasjonene til målet. Husk når du trenger midler, hva planen din er for midlene og sikkerheten/risikoen knyttet til målet.

Til slutt, ikke vent med å spare eller investere. Tid er den største muligheten til å øke pengene dine og nå målene dine. Med en relativt liten sum penger kan du begynne å investere og spare og komme deg på veien til å nå alle dine økonomiske mål.

Sammendrag

Til slutt kommer beslutningen om å spare eller investere penger ned til personlig preferanse. Hvis du er komfortabel med å ta en liten risiko for å potensielt tjene høyere avkastning, kan investering være et godt alternativ for deg.

Men hvis du heller vil spille trygt og unngå potensielle tap, kan sparing være et bedre valg. Uansett hva du bestemmer deg for, sørg for at du regelmessig bidrar til ett eller begge av disse alternativene, slik at du kan bygge opp formuen din over tid!

Det beste er nok å ha en buffer med sparepenger, mens resten av overskuddet ditt investeres. I dine investeringer anbefales det å spre risikoen. Dermed har du fortsatt penger til overs, selv om en av investeringene skulle vise seg å feile. Da trenger du ikke bekymre deg når for eksempel én aksje går ned, da muligens andre aksjer går opp.