Slik kommer du i gang med investering

Du trenger ikke å ha en stor startkapital for å begynne med investering. Alle kan begynne i det små, og det bør de gjøre så tidlig som mulig. Hvis du utvikler gode vaner for investering allerede nå, vil du komme langt.

Slik begynner du å investere

Ønsker du å bli rik og velstående? Da må du holde på pengene du tjener, og lære deg hvordan du får dem til å vokse. Nøkkelen til å få penger til å vokse, er å begynne å investere i noe med potensial for lønnsom avkastning.

Dessverre innebærer investering alltid en risiko for å tape penger. Du kan aldri eliminere risikoen helt, men ved å investere klokt kan du redusere den betydelig. Pengene dine vokser saktere i et fond med lav risiko kontra et høyrisikofond, men det er uansett et fint sted å starte.

Forskjellen på sparing og investering

Sparing og investering er nært beslektet. Hvis du syns investering virker vanskelig og kanskje skummelt, er et godt tips å starte med å lage gode sparevaner. Sett opp faste trekk inn på sparekontoen din hver eneste måned, og pengene vil sakte, men sikkert, vokse.

Når du begynner å bli varm i trøya, kan du gjøre det samme med aksjesparekontoen din. Å spare i fond er en langsiktig måte å investere på, og mange bruker dette som pensjonsfondet sitt. Start med små beløp og øk etterhvert som du føler deg mer komfortabel.

Investering og kunstig intelligens

I dag finnes det flust av digitale løsninger og robo-investorer som investerer for deg. Dette er automatiserte økonomiroboter som drives av algoritmer uten menneskelig tilsyn, som du kan bruke via app eller nettsider.

Det finnes hundrevis av slike robo-investorer, og flere lanseres hvert eneste år. De tilbyr en kombinasjon av investeringsstyring, pensjonsplanlegging og generell økonomisk rådgivning. En vanlig pris er et årlig gebyr på mellom 0,2 og 0,5 prosent av kundens saldo.

På Investopedia kan du lese mer om investering og kunstig intelligens, og finne en app eller nettside som passer akkurat din økonomiske situasjon.

Diversifisering er viktig

Uansett hvilken investor du snakker med som har suksess så vil alle snakke om å spre og begrense risiko. Risiko er noe er «relativt» og det gjelder å finne en risiko-profil som du er fornøyd med. Noen ønsker veldig lite risiko å investerer da pengene sine i sparebanker og såkalte «bluechip stocks» og andre tenker litt mer langsiktig å investerer f.eks nye bransjer som VR-briller eller vekstaksjer.

Trenger jeg en investor?

Robo-investorer plasserer pengene dine for en brøkdel av prisen sammenlignet med en menneskelig investor. Likevel foretrekker mange menneskelig veiledning, spesielt når det er snakk om håndtering av penger. Automatiserte tjenester er dårlig rustet til å takle uventede kriser eller ekstraordinære situasjoner, som ekstrem volatilitet i markedet.

En investor krever vanligvis en høy åpningsbalanse, og tar mellom 1 og 2 prosent av fortjenesten. Hvis du er en førstegangsinvestor, har du sannsynligvis ikke behov for en menneskelig rådgiver.

Ønsker du en høyere åpningsbalanse kan et lån være løsningen. Hos Axo Finans kan du sammenligne lån fra flere banker, slik at du får den laveste renten.

Hvor skal jeg investere pengene mine?

Det er du som må bestemme hvor du vil investere penger. Er du førstegangsinvestor kan det være lurt å starte med lavrisikofond. Invester i store, internasjonale selskaper som Starbucks, Facebook eller lignende – disse er godt egnet for langsiktige investeringer.

Her i Norge er DNB Teknologifondet kjent som et trygt fond for langtidssparing, for eksempel til pensjonen.

Uansett om du har lite eller mye penger, kan du begynne å investere allerede i dag. Etter hvert som du ser pengene vokse og du blir tryggere, kan du vurdere å investere i høyrisikofond for høyere fortjeneste.

Lykke til!

Artikkelen inneholder partnerinnhold.
Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-