Ulike måter å spare penger på

Mens enkelte har fotball som sin lidenskap og hobby, har andre frimerkesamling som de hadde ofret alt for. For meg derimot er det penger, privatøkonomi og naturligvis sparing som er noe av det jeg finner mest interessant. Å spare penger kan faktisk være ganske så spennende – spesielt dersom du velger riktig måte å spare på. Derfor skal jeg her komme med en del tips til ulike måter å spare penger på, som er både givende og lønnsomme.

Boligsparing for ungdom

Dessverre så har jeg blitt for gammel til å fortsette spare på «BSU» (aldersgrensen er 34 år), men jeg tjener allikevel fortsatt gode penger på det jeg allerede har spart på kontoen. Regelverket er nemlig slik at man kan gjøre innskudd frem til den nevnte alderen, men ikke etterpå. Du kan uansett la pengene stå på konto og nyte godt av en særlig høy rente, som de seneste årene har variert mellom 3 til 4,5 prosent. Det har jeg altså gjort, og tjener derfor tusenlapper hvert eneste år!

Er du derimot ung og lovende kan du spare inntil 25 000 kroner per kalenderår på BSU, og samtidig få et skattefradrag på 5000 kroner ved maksimalt innskudd. I tillegg kommer altså rentene – så dette er helt klart en av de beste måtene å spare på.

Les om BSU hos Skatteetaten

Aksjefond

Å investere i aksjer kan være spennende, men det kan på mange måter sammenlignes med gambling. Så hvis hovedformålet er sparing, så anbefaler vi heller et aksjefond. Også her kjøper man aksjer, men gjennom et fond der innskuddene dine (og andres) forvaltes av personer som har peiling på dette. Skal man investere i aksjefond med hovedformål om å spare, så anbefaler vi at man velger et lavrisikofond. Da er sjansene ekstremt små for at man skal gå i minus (det er alltid en mulighet for dette når det kommer til aksjer), men samtidig så er ikke avkastningen like stor.

Sparekonto med høy rente

Å spare på en «vanlig konto» er svært lite gunstig, ettersom man knapt får renter på innskuddene man gjør her. Den vanligste måten å spare på dersom man skal spare i banken, er på en plasseringskonto. Da får man en høyere rente enn hva man får på en vanlig bankkonto, men man bør komme opp i et fem- eller sekssifret beløp før rentene begynner å utgjøre særlige merkbare summer her uansett.

Spare i kontanter

Noe av sjarmen med å spare penger var for min del at man så at sparegrisen ble fullere, og at man fysisk kunne se at sparepengene økte i mengder. Nå til dags er penger for de fleste bare et tall, og det er det naturligvis for undertegnede også. Men man skal ikke undervurdere effekten av å spare i fysiske kontanter – for mange vil det være langt mer givende. Kanskje spesielt hvis man skal introdusere barna for sparing, så vil kontanter gjøre det morsommere å spare. I dagens kontantløse samfunn blir det kanskje enda vanskeligere å bruke av sparepengene også, ettersom stadig færre instanser tar imot kontanter.