Dårlig kredittscore? Derfor er den slik

Har du opplevd at bankene stadig avslår søknaden din, enten det dreier seg om et forbrukslån, et kredittkort eller betaling med faktura? Da er du nok ikke alene, og det har skjedd med undertegnede opptil flere ganger. Det største problemet med dette er at man sjeldent får noe godt svar på akkurat hvorfor søknaden blir avslått, noe som kan gjøre det vanskelig å forbedre sin egen kredittscore.

For er det egentlig noen måte å forbedre sin egen kredittscore på? Både ja og nei, og jeg skal her forklare deg hvorfor.

Hva er kredittscore?

En kredittscore er enkelt forklart en vurdering av økonomien din. Den gjøres av uavhengige kredittselskaper, og altså ikke av bankene selv. Naturlig nok så vil inntekten din være den viktigste delen av kredittscoren, men denne blir satt i sammenheng med hvor mye gjeld du har. Har man gjeld som ikke står i stil med inntekten, så vil dette resultere i en dårligere kredittscore. Andre faktorer som avgjør kredittscoren din er om du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker, alderen din, variasjoner i inntekt de siste årene og jobbsituasjon.

Les også: Slik blir du vurdert av kredittselskapene

Upåvirkelige faktorer for kredittscoren

Selv er jeg en mann i slutten av 30-årene, og dette er ikke noe jeg kan forandre (selv om jeg innimellom skulle ønske det). Dette er en faktor som kan være med på å påvirke kredittscoren, ettersom unge mennesker ofte blir vurdert som mer risikable akkurat når det kommer til kreditt og lån. Og alderen din er det lite du kan gjøre med – så her er det bare å ta tiden til hjelp!
Andre upåvirkelige faktorer kan være inntektshistorikk. Har man hatt varierende inntekt i særlig stor grad de siste årene, så vil dette slå negativt ut på kredittscoren. Det samme gjelder om man har hyppig skiftet jobb eller har flyttet med mange forskjellige ulike adresser de siste årene. Og siden dette er ting man allerede har gjort, så kan man ikke påvirke det for å forbedre kredittscoren fremover.

Hva kan du gjøre for å forbedre kredittscoren?

I utgangspunktet er det dessverre ikke så mye å gjøre for å forbedre ens egen kredittscore. Det mest sentrale grepet er å øke inntekten sin. Kan du ta på deg en ekstra jobb eller be om lønnsøkning, så vil dette slå positivt ut. Men dette vil først skje når neste selvangivelse er levert inn, så det er uansett snakk om mange måneder (eller år) før du vil se noen forandring på kredittscoren.

Er årsaken til at man får en dårlig kredittscore grunnet betalingsanmerkninger eller inkassokrav, så får pipen en annen lyd. Disse kravene vil nemlig forsvinne i sin helhet dersom man betaler det opprinnelige kravet, og da skal det også gjøres en ny kredittvurdering av deg hos kredittbyråene. Med andre ord kan man forbedre kredittscoren betraktelig med å kvitte seg med «gammel grums» som dette. Husk at du har muligheten til å kredittsjekke deg selv hos kredittbyråene for å se hvordan du ligger an, noe som kan være nyttig informasjon når man skal søke lån eller kreditt.