Hva gjør du når øknomien går skeis?

Noen ganger så ikke ting som planlagt i økonomien og man kommer i det som ofte i avisene omtales som en «pengesqueze». Det betyr at man ikke har nok penger til å betale regninger eller andre faste kostnader. Den kan være veldig kortsiktig eller den kan vare over tid. Hva burde du gjøre hvis du opplever at økonomien skranter eller du merker at du er på vei inn i en dyp finansiell krise? Kort oppsummert så må du gjøre dette:

  1. Få oversikt over din økonomi
  2. Finn ut hvor mye du har utestående
  3. Lag et regneark som viser akkurat hvor mye du skylder
  4. Lag et budsjett basert på dette

Veldig mange som opplever økonomiske problemer stresser så mye over at de ikke har penger og glemmer at det finnes løsninger. Nedenfor skal vi skissere noen av løsningene som du kan benytte deg av hvis du skulle være så uheldig å havne i økonomiske problemer?

Samle gjeld

Veldig mange av de som opplever en økonomisk krise gjør dette fordi at de gjerne over litt tid har akkumulert forbruksgjeld i forskjellig typer. Noen har kredittkortgjeld, noen har forbruksgjeld og noen har inkasso. Dette er gjeld som isolert gjerne koster unødvendig mye penger i gebyrer og renter. Her kan det være veldig mye penger å spare ved å samle gjelden. Bankene kaller dette for refinansiering og det betyr egentlig at du tar opp et nytt lån for å bake gjelden inn i dette.

Hvis du har en ellers ryddig økonomi så kan du søke om en slik refinansiering av din gjeld igjennom en forbrukslånsbank. Det har etterhvert kommet veldig mange aktører inn på forbrukslåns-markedet i Norge og derfor kan det være veldig mye penger i å sammenligne lånetilbud fra disse. Det du må se på når du skal sammenligne lånetilbud fra bankene er:

  • Nedbetalingstid
  • Effektiv rente
  • Gebyrer
  • Vilkår

Hvis du i dag har inkasso eller betalingsanmerkninger så må du søke om en annen type refinansiering. Dette kaller bankene for refinansiering med betalingsanmerkninger og dette er forbeholdt for deg som eier egen bolig. Dette er en type lån som har lavere rente enn et forbrukslån men banken trenger pant i boligen og ønsker gjerne samtidig å ta over alt annet du har av gjeld. Renten er høyere enn du har på boliglånet og det legges på et etableringsgebyr på toppen av dette. Hvis du kun har betalingsanmerkninger eller inkasso som gjelder mindre saker så er det nok en billigere løsning å betale ut disse for å så søke om en normal refinansiering.

Reduser kostnadene dine

Dette er et annet viktig punkt som veldig mange glemmer. Når forhandlet du prisen på strømmen sist? Eller når sjekket du prisen på forsikringene sist? Det finnes så utrolig mange kostnader som faktisk kan reduseres men det skjer ikke av seg selv. I de aller fleste tilfeller så slipper du å bytte kundeforholdet over til noen andre, du ber om bedre pris og får det. Noen ganger så må du her være veldig taktisk og ha et konkret tilbud fra en konkurrent klar. I andre tilfeller så kan du komme langt med å bløffe her.

Reduser forbruket ditt

Dette er det siste, men ikke minst viktige poenget hvis du har økonomiske problemer. Du må redusere forbruket ditt for å få økonomien din i vater. Dette er noe som veldig mange syntes er veldig vanskelig å gjennomføre og ikke minst endre. Det er samtidig den beste måten å faktisk få økonomien på rett kjøl. Ved å redusere kostnader så kan du tilpasse økonomien slik at du får rigget den til din nye situasjon.