Spar penger med tøybleier 

De aller, aller fleste elsker å spare penger. Et område som småbarnsforeldre ofte overser, er engangsbleier, som suger ut penger av kassa hver eneste dag. En nyfødt baby bruker rundt 10 bleier om dagen, og behovet blir noe mindre etter hvert som barnet vokser. En engangsbleie i Norge koster ca 1kr per stykk, noe som er de laveste prisene du ser i Europa i sin helhet, hvor vi også tar med land utenfor EU og EØS.  

Tøybleier kan spare småbarnsforeldre for mange, mange penger 

En bleie i Ukraina koster eksempelvis 5kr per stykk, og den samme prisen ser du i Storbritannia. I vårt naboland Danmark, er prisen kun 3kr per stykk, men samtidig langt unna prisene du ser i Norge. Det vil ikke overraske om prisene i Norge vil stige tilsvarene i Norge, noe som vil gjøre denne artikkelen enda mer aktuell. 

Selv med forutsetning i nåværende pris, er det mange penger å spare på tøybleier, i motsetning til å benytte engangsbleier, og har mange positive effekter  både miljø og barnets helse. 

Regnestykket er ganske enkelt. Hvert barn vil i gjennomsnitt bruke over 6.000 engangsbleier i løpet av bleieperioden, og dette alene vil gi en utgift på opptil 15.000 kroner, alt etter hvilket merke og andre parametere, som hvor i landet du bor (ja, det er forskjeller her også). Med utgangspunkt i at en tøybleie som er i bedre kvalitet enn de aller billigste, vil koste kanskje 7.000 – 9.000 kroner, er det mange penger å spare! Og da har vi ikke nevnt, at bleiene kan bruke til neste baby igjen. Og vi har heller ikke tatt med eventuelle tilskudd. Er du ikke så nøye med kvaliteten kan du slippe unna med 3.000 kroner (basert på 24 bleier, som er anbefalt minimum) for nok tøybleier til hele bleieperioden. 

Tøybleietilskudd 

Mange kommuner gir tøybleietilskudd til småbarnsforeldre. Beløpet varierer fra noen hundrelapper til et par tusen, avhengig av hvilken kommune du bor i, hvem som deler ut tilskudd osv. Det er anbefalt her å ta kontakt med kommunen du bor for å få mer informasjon om dette. Det er noen lister rundt omkring på nettet, men de er ikke alltid like pålitelige og er neste mer jobb enn å bare sende en epost til kommunen. På denne måten gjør du også kommunen oppmerksom på at det er et behov for like tilskuddsordninger. 

Alle småbarnsforeldre kan vente i spenning på en eventuell statlig tilskuddsordning, som vil gjøre det mye enklere å spare penger ved kjøp av tøybleier. Tøybleier er uansett et fornuftig, økonomisk valg, som også har en stor innvirkning på miljøet, så du gjør ingenting galt ved å velge tøybleier til barnet ditt uansett. Pengene du sparer på tøybleier kan du bruke på andre ting som f.eks barnemat eller en trappegrind.