Hvilket lån lønner seg – kredittkort eller forbrukslån?

Når du skal låne penger, er det ofte fristende å vurdere forbrukslån eller kredittkort som alternativ. Det kan vi si, fordi dette er populære lån uten sikkerhet. Selv om kredittkort er en løpende kredit, er det like fullt et lån, selv om avdragene kan være variable (med et minimum) og du har rentefrie perioder osv.

Om du bør velge kredittkort eller forbrukslån, er avhengig av flere faktorer. For det første er det hvor mye penger du har behov for, og hvor lenge, som vil ha mye å si for hva som gir de beste vilkårene.

Kredittkort – kortsiktig

Kredittkort har mange fordeler. Kortet gir deg mulighet for rabatter, cash back og gratis forsikring, men viktigst av alt så får du ofte rentefrie perioder.  I den rentefrie perioden behøver du ikke å betale renter, noe som kan spare de for en hel del penger gjennom året. På den andre siden er rentene forholdsvis høyere enn mange andre typer lån, om du ikke innfrir kreditten i løpet av perioden.

Det er også en begrensning på hvor mye du kan ha utestående kreditt til enhver tid, noe som er ulikt fra bank til bank, og bestemmes individuelt.

Kredittkort kan gi deg tilgang til kreditt hele året gjennom, men egner seg best for mindre beløp over en kortere periode (neste lønn).

Forbrukslån – ved større beløp

Forbrukslån egner seg best til større beløp iver en lengre periode. Det er fordi du ofte må betale et betydelig gebyr for å opprette lånet. Dette vil gjøre det betydelig kostbart å ha et forbrukslån i forholdsvis kort tid, i forhold til om du har et kredittkort ii stedet for. Men igjen, det forutsetter du innfrir kreditten før den rentefrie perioden utløper. Har du kredittkort fra en ordinær bank, så er det ofte du ikke har rentefri periode engang, så sjekk dette først.

Skal du låne en større sum penger, gir det gjerne mer oversikt og kontroll å ha et forbrukslån. På den måten unngår du den såkalte «kredittkortfella» hvor du bruker kreditt, betaler den ut for så å ta opp kreditt igjen.  Med en avtal nedbetalingstid vet du hvor mye du skal betale hver måned og når du blir kvitt lånet.

Andre alternativer

Et annet alternativ vi skal nevne her, er aktører som tilbyr små summer, til en skyhøy rente, men som gir mulighet til å løse kortsiktige behov. Det er ikke til å anbefale da det koster forholdsvis mye, i renter og gebyr, og end mer om du ikke overholder betalingsforpliktelsen din. På den andre siden, er det et produkt det tydeligvis er behov for, siden det har eksistert på det norske markedet i mange år nå.

Ha oversikten

Ha alltid oversikten over lånene dine, og sørg for du overholder alle avdrag (bruk gjerne et budsjett) – så unngår du enda mer kostnader. Kredittkort er et ypperlig produkt for de som har god kontroll over innbetalinger og kan planlegge til neste lønn. Ellers, er forbrukslån et bedre alternativ, for de som låner større beløp og vil ha en oversiktlig og ryddig nedbetaling.