Hvordan rentene påvirker lånet ditt

Renter er det viktigste begrepet du kan lære deg, når du skal låne penger – og også når du skal spare penger, men i denne artikkelen skal vi fokusere på den effektive renten. Den effektive renten har nemlig mye å si, ja alt har den på si, for hvor dyrt (eller billig) lånet ditt vil bli. Derfor, er renten det første du bør se på når du kal låne penger. Du kan enkelt sammenligne renter flere steder på nett – dette gjelder uansett om du skal søke om smålån og SMS lån, eller andre forbrukslån.

Det er et krav til lånetilbydere, at de skal opplyse den effektive renten. Før kunne de bare oppgi den nominelle renten, men dette er det slutt på. Med god grunn. Den effektive renten er nemlig hva du faktisk betaler i renter, når alt er regnet med – derav navnet.

Hva er effektiv rente?

Den effektive renten er et uttrykk, som dekker over hva den fulle renteutgiften vil være. Denne beregnes over hele lånets løpetid og vil også inkludere oppstartsgebyr og andre utgifter. Termingebyrer er noen ganger i beregnet, men dette kommer an på om det er et purregebyr, administrativt gebyr, og andre navn du kan støte på. da vil de gjerne ikke inkluderes – så vær oppmerksom på dette.

Når du låner penger vil du alltid få denne renten opplyst. Den nominelle renten er egentlig ikke å så interessant for deg, utover at denne sier noe om hva du vil få i rentefradrag.

Hva med nedbetalingstid?

Nedbetalingstid er også viktig, når du låner, og jo lengre lånet løper med en angitt rente, jo mere skal du betale for å låne. Ofte har bankene en lånekalkulator hvor du kan leke med tallene, og se hvor stor forskjell det vil være, etter hvor lang tid lånet skal løpe. I alle tilfeller vil du ikke ha lengre enn fem års nedbetalingstid på usikrede lån, men noen tilbyr deg avdragsfrihet opptil ett år, som kan gjøre den totale nedbetalingstiden til seks år. Sjekk hva dette vil koste deg ekstra, fordi rentene løper selv om du ikke nedbetaler.

Hvordan sammenligne renter?

Det er relativt enkelt å sammenligne renter. Du skal bare innhente ulike tilbud, så du ser hva du kan forvente av de aktuelle bankene. noen ganger kan det lønne seg å få noen til å innhente tilbudene for deg – og det er helt gratis, som oftest.

Sammenligner du tilbud så vil du få et raskt overblikk. Det kan være tidkrevende å hente inn tilbud på egenhånd, men det er absolutt ikke umulig, og det er ikke sikkert du vil få lavere renter på annen måte, som hvis du benytter deg av en finansagent eksempelvis.

Noen ganger, er det også en avveining du må ta, fordi lengden på lånet, termingebyrer og rentene har alle noe å si for din totale opplevelse. Hvis du låner, så kan det også være lurt på se etter banker med gode brukererfaringer, som kan gi deg handlingsrom i perioder med lavere inntekt, for eksempel.