Man trenger ikke være like «økonomisk nerd» som undertegnede for å sette opp et privat budsjett. Faktisk mener jeg at alle husholdninger bør ha et budsjett å forholde seg til, for hvis ikke mister man fort oversikten over hva som er de store pengeslukene. Selv om det høres tidkrevende ut å sette opp og følge et budsjett, så er sannheten en annen. I dagens moderne samfunn har du til og med apper som gjør jobben mye enklere.
Men hva er egentlig et budsjett, og hvordan lager du ditt eget budsjett? Her skal jeg fortelle deg hvordan jeg setter opp budsjett for vår husholdning.
Inntekter og utgifter – «simple as that»
Et budsjett er altså en plan eller en oversikt over planlagte utgifter og inntekter. Det er altså ikke noen fasit alltid, men en slags oppskrift på hva du skal bruke pengene dine på den kommende måneden. Ved slutten av måneden oppsummerer man med de reelle kostnadene, og legger til uforutsette eller uplanlagte utgifter (eller inntekter, om noen). Da sitter man igjen med et tall, og hvis dette tallet har negativt fortegn, så vet man at man har brukt for mye penger. Ops!
Budsjettet jeg setter opp er svært enkelt, slik at hele familien skal forstå det. Jeg bruker regnearkprogrammet Excel, og lager tre kolonner. En for inntekter, en for utgifter, og en for beløp. Hvis beløpet er en utgift, setter jeg simpelthen minus foran. Excel kan enkelt summere alle kolonnene, slik at man ser hvor mye penger man har igjen etter endt måned.
Alle inntekter og utgifter må føres opp dersom budsjettet skal ha noen nytte. Her er noen tips til faste utgifter de fleste vil ha i en privat husholdning:
- Husleie / boliglån
- Strøm
- TV og
- Mobiltelefon
- Mat/forbruksvarer
- Kommunale avgifter (hvis selveier)
- Utgifter til bil/transport
… og så videre. Her kan man også føre til faste poster som «shopping», «underholdning», «Netflix» og så videre. Om du samler postene til en felles eller skriver ned hver enkelt utgift blir opp til deg – det viktigste er at alle summene kommer med.
Evaluering av budsjettet
Men et budsjett har lite for seg dersom man ikke ser på det etter at måneden er over. For selv om det er fint å beregne utgifter, har det ikke noe for seg dersom man ikke gjør grep. Ser man at man måned etter måned går i minus, eller ikke klarer å sette av penger til å spare, kan man bruke budsjettet til å se hvor man kan spare. Kanskje er matposten litt for høy, eller så kan man spare penger på transport. Går kortet varmt under shopping, måned etter måned? Da vil dette komme tydelig frem i budsjettet.
Dette bør være nok informasjon til at du skal komme i gang med budsjettet. For meg som har jobbet med økonomi i mange år er det en forholdsvis enkel sak å føre budsjett og ha kontroll på økonomien, men jeg forventer at «nybegynnere» vil bruke en del tid på det i starten. Men det kan jeg love deg, at det vil det være verdt!