Mine 10 beste sparetips

Er du lei av å leve på kredittkortet, og vil heller ha en konto full av sparepenger når de ekstra behovene melder seg? Da bør du gjøre som meg og min familie, som i flere år har spart flere titusener av kroner på å gjøre noen enkle grep i privatøkonomien. Her er mine femten beste sparetips!

1. Unngå impulskjøpene

En av de største utgiftspostene i en vanlig familie er impulskjøpene. Drar du innom butikken en torsdags kveld og rasker med deg en pose potetgull, en cola og kanskje en sjokoladeplate, så blir dette fort 100-200 kroner. Flere ganger i uken, og ikke minst i måneden, så snakker vi tusenlapper!

2. Handle mye om gangen

Når du først er på dagligvarebutikken, så handler du for hele uken. I min familie tar vi storhandelen vanligvis på tirsdager, ettersom butikkhyllene da som regel har blitt fylt opp med ferske varer. En behøver heller ikke de store kulinariske opplevelsene hver dag.

3. Handle på salg!

Det er kanskje ikke alltid like lett å planlegge, men nesten uansett bransje så finner man alltid produkter på salg. Er man litt tålmodig så kan man spare mange tusenlapper på å handle det man uansett må kjøpe når det er på salg.

4. Sammenlign priser

I dagens moderne samfunn er det svært enkelt å finne ut om et produkt er overpriset eller ei. Jeg handler aldri noe på nettet uten å benytte meg av tjenester som Prisjakt eller Prisguide først. Da slipper jeg å føle meg dum når jeg oppdager at jeg har betalt alt for mye for et produkt.

5. Spar i det små

Har du ikke spart før, så er det noe ambisiøst å sette seg et mål om å spare tusenlapper hver eneste måned. Sett av noen hundrelapper når lønna kommer, og spar heller når du får gaver, penger tilbake på skatten eller lignende.

6. Utnytt kredittkortet ditt

Gjør du som meg og bruker et kredittkort med cashback, så kan du faktisk spare penger når du handler. Selv sparer jeg 1% i Trumf-poeng hver gang jeg drar kortet, og det blir faktisk noen kroner i løpet av ett år.

7. Ikke kjøp – lån

Delingsøkonomi er i vinden for fullt. Selv har jeg kvittet meg med bilen som kostet flere tusenlapper hver eneste måned, selv om den stod parkert 80 prosent av tiden. Nå låner jeg bil ved behov.

8. Kjøp brukt, ikke nytt

Skal man først kjøpe noe, så er man ikke nødt til å kjøpe det nytt. I Norge har vi et meget bra bruktmarked der det florerer av møbler og gjenstander i god stand til rimelige priser.

9. Kutt utgifter i hjemmet

Trenger du både TV2 Sumo, Netflix, YouTube Premium, HBO og så videre? Her må man vurdere hva man faktisk bruker, for mange slike tjenester kan koste deg mange (unødvendige) tusenlapper hver eneste måned.

10. Kast mindre!

Selv gjør jeg alltid en innsats, ikke bare for miljøet, men også for lommeboka. Jo mindre mat jeg kaster, jo mer penger sparer jeg. Det gjelder for øvrig også møbler og andre gjenstander – i stedet for å kjøpe nytt kan du prøve å få det reparert. Lommeboka di vil takke deg!