Slik sparte jeg penger på boliglånet

De siste årene har rentenivået i Norge vært historisk lavt, og det har aldri vært billigere å ha boliglån. I flere år har vi kunne nytt godt av renter på under 2 prosent, men denne tiden ser ut til å være forbi. Det betyr at det nesten er mer kostbart å bygge et fuglehus enn å bygge et vanlig hus. I forrige uke fikk jeg melding fra banken min om at renten på boliglånet mitt kom til å stige til 2,6 prosent (effektiv rente), en nyhet jeg selvfølgelig ikke mottok med et smil.

Men der hvor mange nok bare hadde tenkt at «jaja, det får jeg vel ikke gjort noe med», gir jeg meg naturligvis ikke så lett. For jeg kommer ikke til å lene meg tilbake og se at hundrelappene flyver av gårde uten grunn, når det er så enkelt å spare penger på boliglånet!

Kontakt banken din – og andre banker

Å bytte bank er svært enkelt, og selv om jeg i dette tilfellet slapp å gjøre det, bør du absolutt vurdere å bytte bank dersom du kan spare penger på det. Nordmenn flest er veldig lojale til bankene sine, noe som er svært ugunstig dersom det koster deg 10 000 kroner ekstra i rentekostnader per år. Men det er slettes ikke sikkert at du er nødt til å bytte bank for å spare penger. Et lite enkelt triks kan nemlig gjøre store forskjeller.

Det jeg gjorde var å kontakte to konkurrerende banker for å høre hva de kunne tilby meg i rente hvis jeg flyttet boliglånet mitt til dem. Jeg fortalte hva jeg hadde i rente nå, og de ville da naturligvis tilby meg lavere rente for å flytte lånet. Naturligvis, de tjener penger på meg hvis jeg flytter, noe jeg selvfølgelig ikke gjør hvis de ikke gir meg et bedre tilbud enn hva jeg allerede har.

Den ene banken ga meg faktisk et tilbud som var 0,35 rentepoeng lavere enn den nye renten i banken min. Det var nesten såpass godt at jeg vurderte å bytte på stedet. Men for å slippe det lille bryderiet, tok jeg heller kontakt med en rådgiver i min nåværende bank og viste han tilbudet jeg fikk fra den andre banken. De ville naturligvis ikke miste meg som kunde, og ønsket å tilby meg tilsvarende rente. Og vipps, 30 minutter brukt, tusenlapper spart!

Eid bolig lenge? Få en verdivurdering

Ønsker ikke banken din å tilby deg konkurransedyktig rente, mener jeg at veien til neste bank bør være kort. Bruk forbrukermakten din for hva den er verdt! Har du uansett presset renten så lav som mulig, så anbefaler jeg at du får en verdivurdering av boligen din. Bare på noen år kan markedet ha forandret seg, og boligen din steget i verdi. Samtidig har du betalt ned på lånet, noe som gjør at prosentandelen av boligens verdi du har gjeld på har blitt lavere. Dette kan gi deg gunstigere lånevilkår, som igjen kan være med på å presse ned renten ytterligere.