Siden jeg er over gjennomsnittet interessert i økonomi, er jeg også interessert i å spare penger. På lik linje med mange andre nordmenn har jeg en del gjeld, både i form av boliglån og studielån. Jeg har ingen forbruksgjeld, men dette har min samboer, så jeg hjalp samtidig henne med å refinansiere denne.
Men vet du egentlig hva refinansiering er, og er du spent på hvor mye jeg sparte på å refinansiere gjelden? Les videre, så får du alle svarene.
Refinansiering av boliglån
Noe jeg gjør med et par års mellomrom, eller ved behov, er å refinansiere boliglånet. Eller – det jeg egentlig gjør er å kontakte andre banker for å høre hvilken rente de kan tilby meg. Dette bruker jeg mot min nåværende bank, som alltid (inntil de leser dette, kanskje) har tilbydd med tilsvarende rente. På denne måten har jeg omtrent annen hvert år presset ned renten et par prosentpoeng lavere. Markedet har forandret seg, så her gjelder det å alltid følge med.
I tillegg har jeg også vært eier av samme bolig i snart 10 år nå. Det har vært en ekstrem prisvekst i området jeg bor i de siste ti årene, så boligen er langt mer verdt enn hva den var da jeg kjøpte den. Samtidig hadde jeg 25 års nedbetalingstid på lånet, så nesten halve lånet er nedbetalt. Dette, i kombinasjon med prisstigningen, gjorde at jeg etter en verdivurdering kun hadde en belåning i boligen på 30 prosent. Takket være dette ville banken tilby meg enda lavere rente – juhu!
Refinansiering av forbrukslån og kredittkort
Min samboer avslørte for meg at hun hadde både forbrukslån og kredittkortgjeld, noe jeg var totalt uvitende om. Etter en aldri så liten krangel, så fant jeg ut at det beste var å hjelpe henne med å komme ut av «knipa». Forbrukslånet var i form av et lite SMS-lån på 15 000 kroner, men med en meget høy rente på over 40%! Kredittkortgjelden var noe mindre, på totalt 10 000 kroner, men fordelt over to kredittkort. Det gjorde at hun måtte betale gebyrer til to ulike kreditorer, samtidig som det ene kortet hadde en rente på 30%. Selv om hun gjerne skulle ønsket at jeg bare kunne låne henne penger til å betale henne ut fra gjelden, så mener jeg at dette er en viktig lærepenge. Derfor hjalp jeg henne med å refinansiere gjelden sin i en rimeligere bank. Etter å ha forhørt oss med flere banker, endte vi opp med et svært gunstig refinansieringslån med en effektiv rente på 11 prosent. Her tok vi altså opp et nytt lån på 25 000 kroner, for å betale ned den gamle gjelden.
Nå måtte hun altså ikke lengre betale gebyrer til tre ulike kreditorer, og fikk dessuten en rente som var samlet sett 30-35 prosent lavere enn på den gamle gjelden. Nedbetalingstiden satte vi til ett år, noe som da totalt ga rentekostnader på 2750 kroner. Skulle hun fortsatt i samme stil som tidligere, så ville nok de totale rentekostnadene endt opp på det tidobbelte.