Viktig med gode analyser ved investering

Jeg skrev tidligere i uken om sparing og investeringsstrategier. I det blogginnlegget så nevnte jeg noe om hvor viktig informasjon er når man investerer. Før man gjør en investering i noe så bør man først gjøre en analyse av aksjen eller fondet. Her er det flere måter å gjøre en analyse på. I dette blogginnlegget så tenkte jeg skrive litt mer om de forskjellige måtene du kan gjøre analyser på.

Dette er kun mine meninger og du må gjerne være uenig i dem. Det finnes utrolig mange måter å investere på. Hver og en må finne de metodene som fungerer for dem.

Teknisk analyse

Dette er ikke en langsiktig investeringsstrategi men hvis du liker å hyppig kjøpe og selge aksjer så kan dette være en god måte å gjøre analyser på. Når man bruker teknisk analyse så ser man på hvordan andre handler aksjen. Basert på forskjellige mønstre så mener de som kan teknisk analyse forutse hvor aksjen skal. Dette er i stor grad basert på psykologi og flere setter spørsmålstegn med hvor nøyaktig teknisk analyse er.

Det som teknisk analyse ikke kan kalkulere inn er uforutsette hendelser. Hvis man driver med teknisk analyse så er det derfor veldig viktig at du bruker de automatiserte reglene for salg når aksjen går ned på et gitt nivå.

Selv så bruker jeg ikke teknisk analyse. Det er ikke fordi jeg ikke har troen på det men fordi jeg ikke har tiden til å følge det opp skikkelig. Det krever mye å sette seg inn i og ikke minst praktisere.

Informasjonsanalyse

Dette er den formen for analyse jeg bruker mest. Jeg konsumerer ekstremt mye informasjon om en aksje før jeg investerer. Når jeg f.eks skulle investere i den norske IT-aksjen Induct så gjorde jeg en grundig analyse. Det betyr at jeg ikke leser bare norske it-nyheter men leser alt som er. Basert på informasjonen jeg innhenter så lager jeg et dokument hvor jeg skriver inn både svakheter og styrker ved aksjen.

På denne måten så klarer jeg å få et skikkelig overblikk over aksjen og gjøre meg opp en mening om den aksjen faktisk er verdt å investere i. Det er ikke alltid jeg har rett her men uansett så er jeg trygg på at jeg har gjort de undersøkelsene som skal til for at jeg er komfortabel med det.

Dette er dermed min foretrukne måte å analyse på. Den fungerer og gir meg avkastning. Viktigst av alt er at jeg sover godt om natten!

Andres analyser er ikke analyse

Meglerhus elsker å sende ut sine analyser til sine kunder, privatpersoner elsker å dele sine «analyser» på Facebook. Dette kan selvfølgelig være gode analyser men du bør alltid gjøre dine egne undersøkelser. Grunnen til at folk velger å dele sine analyser er at man gjerne er investert i aksjen på en eller annen måte. Hvis man deler en negativ analyse så er man kanskje short og hvis man deler en positiv analyse så er man kanskje long. Uansett så er dette ikke noe burde tro på ukritisk.

Det samme gjelder aviser og andre informasjonskilder. Du kan aldri stole på noen andre med dine penger. Hvis du er usikker så bør du gjøre research til du er sikker på din avgjørelse. Dette gjør at du eier både tap og gevinster bedre.