Investering for å spare – Noen tips

Jeg har brukt det siste året som var på å spare penger og ikke minst selv tilegne meg selv mye kunnskap om dette med sparing. Det som slåer meg er at det er utrolig mye feilinformasjon der ute og det virker som om veldig mange misforstår mye om sparing.

Det har jo nærmest blitt en trend å skulle spare penger og det gjør at veldig mange kaster seg på for å tjene penger. Det betyr at folk sluker nødvendigvis ikke de beste rådene men de rådene som gir mest i kassen til personen som gir dem. Jeg syntes at dette er veldig urovekkende og derfor så har jeg laget en liten liste over ting du tenke på når du skal spare penger og ikke bør gjøre.

Diverifisere

Dette er et veldig viktig punkt som veldig mange glemmer. Jeg leser ofte på forumer om folk som har investert alle sine penger i en aksje eller et fond. Når det går dårlig så krymper din investering. Derfor kjører jeg selv en spare-strategi som er ment å tåle alt. Jeg har bygget den opp slik at den omtrent er nøytral mot kriser. Det betyr at jeg har investert i fornybar energi, olje, våpenselskaper, kryptovaluta og selvfølgelig obligasjoner. Det eneste jeg holder meg veldig langt unna er sjømat, jeg forstår ikke hvorfor de er så kostbare.

Marginhandel

Veldig mange handler kun med pengene de eier og det er jo sånn det burde være. Den siste tiden så har det kommet veldig mange aktører som satser på å tilby gearing til privatkunder. Jeg gjør ikke gearing selv og anbefaler ingen andre til å gjøre det. Selvfølgelig tenker jeg noen ganger at det hadde vært utrolig nice å tatt en 25x profitten men omtrent like mange ganger tenker jeg at det var godt jeg ikke gjorde det. Dette er en form for gambling som man bør være veldig forsiktig med å gjøre.

Ikke kjøp aksjer fordi andre sier du skal gjøre det

Jeg ler litt ekstra hver gang jeg går inn på Facebook-grupper hvor de snakker om selskaper som man «må løpe å kjøpe». Dette er stort sett aksjer som på et eller annet tidspunkt kommer til å tanke. Derfor gjøre jeg mine egne analyser på hvorfor jeg investerer, da tar jeg tapet hvis det skjer og selvfølgelig æren for gevinster.

Kostbare handelsplattformer

Innledningvis så skrev jeg litt om at man ofte blir anbefalte steder å handle av andre. Disse lenkene som de legger ut på nettsiden eller under en video på YouTube er ofte affiliate-lenker. Det betyr at de får en liten sum hver gang du investerer og derfor er disse plattformene nokså kostbare. Man kommer langt med langt billigere løsninger så vær kritisk når du skal velge deg plattform å handle på. Det kan være smartere å se på investeringselskaper som er profesjonelle aktører om du trenger hjelp til investeringene, se her for å få et overblikk over totalavkastning for svenske investeringsselskaper de siste fem årene, for eksempel.

Informasjon

Til slutt så vil jeg gjerne nevne et veldig viktig tema når man skal spare og investere penger. Informasjon er viktig og hvor den kommer fra. Som investor så må du alltid vurdere en aksje eller et fond. Du må sette deg inn i hva de tilbyr og hvordan fremtiden ser ut. Investeringer handler om å tolke informasjon og agere etter informasjonen du har fått. Noen ganger så har man rett og noen ganger tar man feil. Det finnes mange gode måter å få informasjon på men det er viktig å ikke bare bruke et sted.