Hvordan betale ned et lån raskere

I denne artikkelen skal vi se på noen grep du kan ta, for å betale ned lånet ditt raskere. Dette er ikke rakettvitenskap, men heller sunn fornuft. Mange nordmenn sitter inn med et eller flere usikrede lån eller kredittkort.

I en presset privatøkonomi, kan lån være en hemsko, som du gjerne betaler ned over mange år. Det er lenge å vente, men det er heller ingen som kan kreve du skal betale ned på lånet hele låneperioden, fordi du vil ha muligheten til å innfri lånet når du selv ønsker.

Sett opp et budsjett

Et budsjett hjelper deg godt på vei, og kan gi deg en styrke, du nok ikke hadde forventet. Med et velfungerende månedsbudsjett – med tilhørende regnskap på slutten av måneden – har du et kraftfullt verktøy.

Budsjettmaler finner du overalt på nett. Mange banker har også en innebygd funksjon i nettbanken, som du kan trekke ut data fra, men slike automatiserte budsjett, er som regel ikke så personalisert, som du har bruk for.

Men for all del, se gjennom tallene og se hva du bruker penger på, for å få et realistisk budsjett som mulig. Det vil du få bruk for. Med et budsjett ser du også hvor pengene går, og hva du eventuelt kan kutte av variable/løpende utgifter.

Kutt i utgiftene

Skal du betale ned lånet ditt raskere, vil du få behov for mer penger, mest sannsynlig, fordi hvis ikke hadde du nok bare økt innbetalingen allerede. Pengene får du ved å kutte et annet sted. Her kan vi eksempelvis anbefale du velger tøybleier, i stedet for engangsbleier, fordi her er det mye penger å spare. Det er forøvrig også mulig å få tøybleietilskudd til dette, som minimerer utgiftene til bleier til nesten ingenting (i en ideell verden).

Men det er ikke bare utgiftene til bleier du kan spare inn, Sjekk gjennom diverse abonnementer, som Spotify og Netflix. Har du virkelig behov for disse, eller kan du dele utgiftene med noen andre? Kan du lage kaffe selv i stedet for å kjøpe på kiosken hver dag? Det kan også være verdt å se på om du kan sykle i stedet for å kjøre bil – det er mange måter å spare inn daglige utgifter!

Følg planen!

Legger du en plan, så er du sannsynligvis fornøyd med den, men den er ikke verdt noenting om du ikke følger den. Selv om det kan være en utfordring noen ganger, er det målet som er ledestjernen. Følger du planen din, og kan forkorte nedbetalingsperioden med bare noen få måneder, vil du garantert være tilfreds når denne utgiften er vekke – og penger spart.