Derfor er fjorårets flaggskip-mobil et fornuftig kjøp

Mobilen er helt uunnværlig for de aller fleste, og noen ganger føles det ut som at vi opplever hele livet vårt via skjermen i lomma. Samtidig kan prislappen på en nylansert toppmodell være avskrekkende. Heldigvis kan fjorårets toppmodell være et godt alternativ.

I dag stiller alt flere nettsteder, apper og andre tjenester høyere og høyere krav til maskinvaren. Det handler om for eksempel live streamet innhold eller direktesendinger. Nyecasino2022, så ser du et eksempel på hvordan en moderne underholdningsleverandør kombinerer videoinnhold med live spill. Dette stiller tøffe krav til mobilen, samtidig som det heldigvis ikke er nødvendig å oppgradere hvert eneste år.

Prisutviklingen på mobiler – sammenlignbart med biler?

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at prisen for en mobil er som høyeste ved lansering, for å så synke mer eller mindre raskt i takt med at konkurrerende modeller lanseres. Noen vil hevde at for eksempel iPhone er noe mer motstandsdyktig mot denne effekten, men prisene synker selvfølgelig også på Apple-produkter.

  • Hvis man ser på en tilfeldig valgt toppmodell fra 2019, Samsung Galaxy S10 128GB, så er prisen redusert fra over 9 000 kroner og ned til rett over 6 000 på omtrent et år. Mye av denne prisnedgangen kom de første månedene.
  • Huawei P30 128GB følger interessant nok nesten akkurat den samme utviklingen, så her har Huawei ikke falt for fristelsen å dumpe prisene i forbindelse med det litt turbulente fjoråret for selskapet.
  • iPhone 11 128GB har bare vært på markedet siden høsten 2019, og prisen har holdt seg tilnærmet uforandret det første halvåret.

Legg merke til at dette da handler om nypris, hvis man beveger seg ut i bruktmarkedet er det selvfølgelig mulig å gjøre et enda rimeligere kjøp. Med tanke på at mange av toppmodellene nå er hermetisk lukket, og det for eksempel er praktisk talt umulig å bytte batteri selv, må man regne litt på om den litt kortere levetiden til en brukt telefon er verdt det.

En middelvei som gir mest mulig valuta for pengene

Hvis man følger en strategi der det er fjorårets toppmodell som avløser forrige mobil, vil man dessverre alltid gå glipp av det aller mest grensesprengende og nye. Samtidig vil de fleste oppleve at det er mulig å oppgradere oftere, for samme løpende kostnad som man kanskje hadde brukt på å oppgradere til årets toppmodeller med lenger tid mellom byttene.

Det som kan gjøre bildet enda litt mer komplisert er forsikring. Med tanke på at en toppmodell kan koste godt over 10 000, og knuste skjermer begynner å bli mer regel enn unntak, er det i noen tilfeller fornuftig å forsikre mobilen. Samtidig har mobilselskapene og leverandørene av forsikringer vært nødt til å sette opp prisene på denne type forsikringer relativt mye. Det viser for så vidt at det utbetales store summer i erstatning, men likevel gjør det da også totalprisen per måned høyere.

Ved å ta et skritt tilbake, og gå for fjorårets toppmodell, kan du da spare penger på innkjøp – og dessuten kan det være at den lavere investeringen gjør at du kan leve med at mobilen ikke er forsikret. Da vil du også kunne oppgradere igjen tidligere, før det hadde vært økonomisk fornuftig å oppgradere årets flaggskip.