Jeg fikk hele familien til å spare penger

Etter å ha opplevd at både kone og barn stadig kom løpende til meg for «påfyll» i deres egen lommebok, fant jeg ut at det var på tide å gjøre noen grep. For selv om jeg selv alltid har vært flink til å spare og alltid har en ekstra buffer på konto til de trangere tidene, så kan jeg ikke si det samme om min bedre halvdel og podene.

Men i stedet for å tvinge de til å spare penger som de får i gave fra besteforeldre eller har tjent på ærlig vis, gjorde jeg noen grep som gjorde det spennende for hele familien å spare. Disse triksene kan du gjerne kopiere til din husholdning!

Konkurranse i sparing – hvem sparer mest?

Hva er den beste formen for motivasjon, spurte jeg meg selv. Og som tidligere idrettsmann har jeg naturligvis et konkurranseinstinkt, noe resten av familien tydeligvis også har arvet. For etter at jeg innførte en «sparekonkurranse» ble det virkelig fart på sakene. Reglene er enkle – den som sparer mest hver eneste måned, belønnes med 500 kroner ekstra inn på sin sparekonto. Siden jeg er arrangør av konkurransen, så er det jeg som må betale dersom barna eller kona vinner. Skulle jeg derimot være den som sparer mest, så må de tre øvrige medlemmene spleise på min gevinst.

Reglene kan dere naturligvis bestemme helt selv i deres husholdning, men for meg har dette vist seg å være en ypperlig motivasjon (spesielt for barna). Nå spares det femsifrede beløp hvert eneste år!

Mikrosparing, enkelt for alle parter

Klarer man ikke sette av store beløper om gangen, så kan mikrosparing være en av de beste måtene å fylle opp en sparekonto på over tid. Hos oss har jeg aktivert «småsparing» i nettbanken til samtlige familiemedlemmer. Det gjør at hver eneste gang noen av oss drar kortet, så blir 3 kroner satt inn på en felles sparekonto. I utgangspunktet trodde jeg at dette kanskje ikke skulle være nok til å utgjøre særlige store summer, men i dagens kontantløse samfunn bruker vi tydeligvis kortene våre noen ganger i løpet av en dag. Og det beste? Man merker nesten ikke at det trekkes fra kontoen, ettersom beløpene er så små hver gang.

Innføring i delingsøkonomi

Som vi snakket om tidligere, så er det viktig at man blir motiverte til å spare. Igjen var det barna her som ble mest påvirket da jeg fortalte de og ga en innføring i delingsøkonomi. Fokuset var ikke på hvor mye man kunne spare på å låne bil eller hytte fremfor å eie, men på miljøaspektet og de øvrige gevinstene med det. Deler man biler i stedet for at alle skal eie hver sin, så vil dette være positivt for klimaet. Det samme gjaldt når vi skulle leie bobil, vi valgte å leie bobil med solcellepanel for spare penger på strøm. Og de yngste er overraskende interesserte i å «redde klimaet», så jeg trengte nesten ikke legge fokus på «den egentlige» årsaken til at jeg ønsket at de skulle prøve å dele/leie mer i stedet for å kjøpe alt nytt. Penger spart!

Les også: Lag budsjett