Når skal du selge aksjene?

Et populært uttrykk vi hører fra tid til annen er «det er aldri for seint å snu». Vel, noen ganger er det faktisk det, og i den siste tiden har aksjemarkedet dalt som en stein. Så spørsmålet blir da om det er noen ganger det kan være fornuftig å sitte på aksjene, selv om kursen nesten har falt til jorden? I en tidligere artikkel skrev vi om hvilke verktøy som kan være nyttig til å analysere aksjer. I denne artikkelen vil vi heller fokusere på hva du bør fokusere på før du investerer i et selskap. Og noen ganger er det faktisk umulig å ta høyde for alt – noe februar 2020 viste oss veldig godt.

Februar 2020 – når alt vendte om

Du skal ha bodd under en stein, om du ikke har fått med deg hvordan alt forandret seg i februar 2020. her så vi hvordan alt kan forandre seg over natt, og er simpelthen ikke noe du kan ta høyde for. De eneste som har klart seg godt, er de som har investert i Gull. Her har faktisk markedet eksplodert, men det er heller ikke uventet, fordi gullprisen går alltid opp, når aksjemarkedet går ned.

Du skal heller ikke ta høyde for at hele verden krakker. Da kan du like greit holde deg unna aksjer først som sist. I en normalsituasjon ville ikke flere års oppgang bli blåst vekk i løpet av noen få uker, og er noe som skjer med tiår eller hundre års mellomrom. Det du derimot skal fokusere på, er å sitte i aksjer som kan ri av en eventuell storm. Og hvordan gjør du det?

Analyser på egen hånd

For å få best kunnskap om et selskap, og hvordan det eventuelt vil klare seg i motgang og medgang, er det viktig å gjøre seg kjent med markedet selskapet du kjøper aksjer i, har sin hovedoperasjon. Hvis ikke blir det ren gambling. Du finner denne informasjonen flere steder. Du kan eksempelvis gå inn på enkelte blogger og lese deg opp på generelle aksjeråd, besøke nettsiden til selskapet du vurderer å investere i. Her finner du typisk strategier og analyser, som selskapet selv har laget (se etter investor relations).

En ting er sikkert. Selv om februar 2020 var starten på en nedgang, så vil alltid oppgangen komme igjen. Og akkurat nå er det nok mange selskaper som er underpriset, fordi flere sitter på gjerdet og avventer situasjonen.